Ciastka dla psa – jak je zrobić?
Domowe ciastka dla psa to coś więcej niż tylko przekąska. To wyraz naszej miłości i troski o dobrostan naszych czworonożnych przyjaciół. Dając im coś zdrowego i przygotowanego własnoręcznie, nie tylko cieszymy ich podniebienia, ale dbamy o ich zdrowie, co jest przecież dla każdego właściciela psa priorytetem. Dowiedz się, jak przygotować zdrowe przysmaki dla psa, jakie składniki będą najlepszym wyborem, a których unikać. Przeczytaj, w jakich warunkach przechowywać ciastka, by zachowały świeżość na dłużej.
SPIS TREŚCI
1. Dlaczego warto przygotować ciastka dla psa samodzielnie
2. Przepisy na ciastka dla psa
2.1. Ciastka dla psa z wątróbką
2.2. Ciastka wegetariańskie dla psa
2.3. Przysmaki dla psów na specjalne okazje
3. Składniki dozwolone i zakazane
4. Jak przechowywać domowe ciastka dla psa?
Data publikacji: 23 marca 2024
Dlaczego warto przygotować ciastka dla psa samodzielnie
Źródło: https://pixabay.com/pl/photos/golden-retriever-pies-szczeniak-5440704/
Każdy właściciel psa wie, że nie ma większej radości niż widok merdającego ogona swojego pupila, szczególnie, gdy w grę wchodzi coś smakowitego. Domowe ciastka dla psa to nie tylko sposób na sprawienie radości naszym czworonożnym przyjaciołom, ale również okazja do zadbania o ich zdrowie i dobre samopoczucie. Sam proces przygotowywania ciastek może być dobrą formą relaksu, przy którym z pewnością potowarzyszy Ci pies.
Samodzielnie przygotowane zdrowe przysmaki dla psa, mają swój aspekt emocjonalny. Przygotowane z miłością, aromatyczne ciastka są bardzo dobrym motywatorem, podczas treningu i sprzyjają wzmocnieniu pozytywnej relacji między Tobą a Twoim czworonogiem. Nie bez powodu funkcjonuje powiedzenie przez żołądek do serca. Jedzenie, aktywność i obecność opiekuna to najdoskonalsze połączenie, sprawiające psu wiele radości.
Zalety samodzielnie przygotowanych ciastek
Źródło: https://pixabay.com/pl/photos/pies-szczeniak-zwierz%C4%99-uroczy-2583282/
W przeciwieństwie do wielu przysmaków dostępnych w sklepach, ciastka przygotowane we własnej kuchni mogą być wolne od sztucznych aromatów, barwników, konserwantów i absolutnie zbędnego cukru. Domowe ciastka dla psa są wolne od tych dodatków, co czyni je zdecydowanie zdrowszą opcją. Co więcej, masz pełną kontrolę nad tym, co ląduje w misce psa. Możesz dostosować przepisy do indywidualnych potrzeb dietetycznych, alergii czy preferencji smakowych pupila. To nie wszystko. Możesz wybrać składniki wysokiej jakości, unikając tych, które mogą wywoływać problemy ze strony układu pokarmowego (np. wzdęcia) lub są po prostu niezdrowe dla Twojego pupila. Zaletą domowych wypieków jest także możliwość eksperymentowania z różnymi kombinacjami składników, aby znaleźć te, które najbardziej przypadną do gustu psu. Możesz dostosować przepisy tak, aby stworzyć przysmaki, które będą nie tylko zdrowe, ale i nieodparcie smakowite.
Zdrowe składniki w ciastkach dla psa
Zdrowe ciastka dla psa mogą być nie tylko smaczne, ale i pełne wartości odżywczych. Wykorzystując składniki takie jak chude mięso, zdrowe tłuszcze (np. olej lniany), owoce i warzywa, możesz wspierać prawidłową pracę układu trawiennego swojego psa, poprawiać stan jego sierści oraz wspierać witalność. Samodzielny dobór naturalnych składników do ciastek daje gwarancję bezpieczeństwa takiego pożywienia. Pamiętaj, że im prostszy skład smakołyków dla psów, tym lepsza będzie ich jakość. Żywienie psów wcale nie musi być skomplikowane, wręcz przeciwnie, może być proste, przyjemne i przede wszystkim zdrowe. Prezentowane tutaj przepisy na ciastka dla psa są tego niezaprzeczalnym dowodem.
Przepisy na ciastka dla psa
Domowe ciastka dla psa oferują szereg korzyści zdrowotnych, stając się wartościową alternatywą dla komercyjnych przysmaków. Wybraliśmy dla Was trzy przepisy na ciastka dla psa: z podrobów, mięsne oraz wegetariańskie. Jak zrobić ciastka dla psa? Już podpowiadamy!
Ciastka dla psa z wątróbką
Składniki:
- 200 g wątroby drobiowej
- 150 g serc kurczaka
- 80 g ryżu
- 50 g marchewki
Oczyść wątróbkę i ugotuj do miękkości. Następnie pokrój marchew i serca, ugotuj je z ryżem. Po ugotowaniu, odsącz z wody i wszystkie składniki zmiksuj razem. Masę wyłóż do foremek i pozostaw do ostudzenia i stężenia w lodówce. Paszteciki podawaj w temperaturze pokojowej.
Ciastka wegetariańskie dla psa
Składniki:
- 300 g marchewki
- 1 banan
- 250 g mąki ryżowej
- 1 jajko
- 10 ml oleju lnianego
- Rozmaryn
Marchewkę zetrzyj i odsącz z soku (nie wylewaj, możesz podać go do wypicia psu). Rozgnieć banana, dodaj marchew i resztę składników. Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego ciastka. Piecz 20 min w temperaturze 160 st. C.
Przysmaki dla psów na specjalne okazje
Każda okazja jest dobra, by zrobić dla psa coś wyjątkowego do jedzenia. Urodziny, zwycięstwo w zawodach czy święta są tego doskonałym przykładem. Sezon owocowy lub warzywny daje możliwość wykorzystania cennych produktów do wypieków ciastek dla psa.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej/owsianej
- 1/2 szklanki otrębów lub dodatkowej mąki pełnoziarnistej
- 1 duże jabłko
- 1 jajko
- 1/3 szklanki naturalnego masła orzechowego
- 1/4 szklanki wody
Mąkę wymieszaj z otrębami, dodaj zblendowane jabłko bez pestek lub pokrój je drobno. Dodaj masło orzechowe, ale upewnij się, że nie zawiera ksylitolu. Dodaj wodę i dozuj ją do uzyskania elastycznego ciasta. Rozwałkuj cisto na grubość 1 cm, wykrój ciastka. Piecz 25 minut w temp. 180 st.C.
Składniki dozwolone i zakazane
Przygotowując domowe ciastka dla psa, ważne jest, aby unikać składników, które mogą być szkodliwe lub wręcz niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia twojego psa. Oto lista składników, których należy bezwzględnie unikać:
1. Czekolada to jeden z najbardziej znanych składników toksycznych dla psów. Zawiera teobrominę, substancję, która może prowadzić do zatrucia, a nawet śmierci psa. Objawy zatrucia czekoladą obejmują wymioty, biegunkę, nadmierne pragnienie, niepokój, drgawki. Jej spożycie może zakończyć się śmiercią psa.
2. Ksylitol to słodzik stosowany powszechnie zamiast cukru. Dla psów jest wyjątkowo toksyczny i może prowadzić do hipoglikemii, co może skutkować utratą koordynacji, drgawkami, a nawet śmiercią. Ciastek dla psa nie trzeba niczym dosładzać.
3. Cebula i czosnek , zarówno surowe, jak i gotowane, są toksyczne dla psów i mogą powodować anemię poprzez niszczenie czerwonych krwinek. Objawy mogą nie pojawić się od razu, ale spożycie nawet małych ilości tych warzyw może być szkodliwe na dłuższą metę.
4. Rodzynki i winogrona oraz cytrusy mogą powodować niewydolność nerek u psów. Nawet małe ilości mogą być niebezpieczne, więc lepiej całkowicie unikać tych składników w przysmakach dla psów.
5. Orzechy makadamia są kolejnym składnikiem, który jest toksyczny dla psów. Mogą powodować osłabienie, wymioty, drżenie mięśni i hipertermię. Objawy zazwyczaj pojawiają się w ciągu 12 godzin od spożycia.
6. Awokado zawiera persin, substancję, która może być toksyczna dla psów. Może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, duszności, a nawet gromadzenie się płynu w klatce piersiowej.
7. Alkohol i kofeina są wysoce toksyczne dla psów, powodując szeroki zakres negatywnych skutków, od lekkiego niepokoju i pobudzenia po poważne zatrucia, niewydolność oddechową, a w konsekwencji śmierć.
8. Surowe ciasto drożdżowe może rozszerzać się w żołądku psa, powodując ból, a nawet może prowadzić do uszkodzenia żołądka lub jelit. Dodatkowo fermentujące drożdże produkują alkohol, który jest toksyczny dla psów.
Jak przechowywać domowe ciastka dla psa?
Zanim schowasz ciastka dla psa „na potem”, upewnij się, że całkowicie wystygły. Pakowanie ciepłych ciastek może doprowadzić do pojawienia się wilgoci w pojemniku, a to prowadzi do rozwoju pleśni i grzybów.
Przechowuj ciastka w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby zapobiec dostawaniu się powietrza i wilgoci, które mogą przyspieszyć ich psucie. Pojemniki ceramiczne, szklane lub metalowe ze szczelnym wieczkiem są do tego odpowiednie.
Ciastka dla psa przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej z dala od światła słonecznego czy źródeł ciepła. Jeśli ciastka zawierają mięso lub jajka lepiej umieścić je w lodówce i podać psu w ciągu 7 dni.
Ciasteczka dla psów można mrozić, aby przedłużyć ich trwałość. Mrożone ciastka można przechowywać przez kilka miesięcy. Przed podaniem rozmróź je w lodówce i podawaj psu, gdy nabiorą temperatury pokojowej.
Najważniejsza zasada to regularnie sprawdzanie stanu ciastek. Oznaki pleśni czy nieprzyjemnego zapachu to sygnał, że ich data ważności minęła i nie wolno ich podawać zwierzętom. Oznaczanie pojemników datą wypieku może być bardzo pomocne, szczególnie jeśli przechowujesz różne rodzaje ciastek. To ułatwi sprawdzenie, które ciastka należy podać w pierwszej kolejności.
Bibliografia
M. Ceregrzyn, R. Lechowski, B. Barszczewska, Podstawy żywienia psów i kotów, wyd. Edra Urban&Partner, Wrocław 2019.